Iværksættere er vigtige for dansk økonomi

Iværksættere er afgørende for det danske erhvervslivs konkurrencekraft, det skriver Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse allerede i 2019. Ydermere skriver de at flere unge skal starte egen virksomhed i fremtiden. Om man er ung eller ej, så er det altså positivt for dansk erhvervsliv at starte som iværksætter. Iværksætteri kan nemlig fremme udviklingen i erhvervslivet, hvilket forhøjer dansk erhvervslivs konkurrencekraft.

Iværksættere spiller en afgørende rolle i Danmarks økonomi ved at skabe arbejdspladser, øge eksporten og bidrage til statskassen. I denne artikel vil vi se på nogle af de vigtigste bidrag, som danske iværksættere har til samfundet.

Arbejdstid
Først og fremmest arbejder danske iværksættere generelt længere timer end den gennemsnitlige dansker. Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik i 2021 arbejder selvstændige uden ansatte i gennemsnit 52,2 timer om ugen, mens selvstændige med ansatte arbejder i gennemsnit 50,5 timer om ugen. Dette er betydeligt mere end den gennemsnitlige arbejdstid for lønmodtagere på 37,2 timer om ugen.

Eksport
Danske iværksættere spiller også en vigtig rolle i at øge eksporten af danske varer og tjenester. Ifølge en rapport fra Danmarks Statistik i 2021 stod iværksættere for 35% af den samlede eksport af varer og tjenester i Danmark. Dette understreger den store betydning, som iværksættere har for dansk eksport og for at fremme Danmarks internationale konkurrenceevne.

Ansættelse
En anden vigtig faktor er, at danske iværksættere skaber arbejdspladser og bidrager til at sænke arbejdsløsheden. Ifølge tal fra Danmarks Statistik i 2021 var der omkring 238.000 selvstændige uden ansatte i Danmark, mens der var omkring 174.000 selvstændige med ansatte. Dette betyder, at danske iværksættere i alt skabte over 400.000 arbejdspladser i 2021.

Bidrag til statskassen
Endelig bidrager danske iværksættere også til statskassen gennem betaling af skat og afgifter. Ifølge tal fra Erhvervsministeriet i 2021 betalte iværksættere i alt 22,9 milliarder kroner i skat og afgifter i 2019. Dette understreger den vigtige rolle, som iværksættere spiller i at finansiere velfærdsstaten og offentlige ydelser.

Samlet set er danske iværksættere en vigtig drivkraft for den danske økonomi. De skaber arbejdspladser, øger eksporten og bidrager til statskassen. Det er derfor vigtigt at støtte og fremme iværksætteri i Danmark, så vi kan fortsætte med at nyde godt af deres værdifulde bidrag til samfundet.

Indlægs forfatter: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *