Derfor er Dybbøl et Besøg Værd

Dybbøl banke gemmer på masser af dansk historie, og området byder på masser af interessante fortidslevn og fortællinger. Det var blandt andet her, at slagene blev udkæmpet under 1. og 2. Slesvigske Krig, og området har båret præg af disse kampe. Hvis du er interesseret i at vide mere om Slagene ved Dybbøl, eller hvis du bare er den mindste smule historieinteresseret, så er Dybbøl Banke helt sikkert et besøg værd. 

Møllen der blev et nationalsymbol

Dybbøl Mølle er blevet et nationalsymbol for modstand og udholdenhed. Møllen brændte ned både under 1. og 2. Slesvigske Krig, da den lå i skudlinjen mellem danskerne og preusserne, men den blev genopbygget begge gange, og Dybbøl Mølle står der da også den dag i dag. Møllen er blevet et symbol på, hvordan de danske soldater utrætteligt forsvarede de danske skanser mod preusserne. Møllen, som står på stedet i dag, blev anlagt i 1936, og Museet på Sønderborg Slot har siden 1995 stået for udstillinger i møllen. Man kan i dag finde fire udstillinger i møllen, som beretter om møllens drift den dag i dag, møllens historie og dens betydning for danskere såvel som tyskere. 

De danske og preussiske soldaters gravsteder

334 danske soldater og 28 preussiske soldater, som blev dræbt under Slaget ved Dybbøl i 1864, ligger begravet i fire store massegrave på Dybbøl Banke. Den store fællesgrav, som er placeret på toppen af Dybbøl Banke, er den største af massegravene i området. Mange steder i Dybbøl-området er det muligt at finde mindesten, hvor danske og preussiske soldater faldt under slaget i 1864. Nogle af disse mindesten forefindes i private haver og langs villaveje.

Kongeskansen (den tyske skanse 10)

Efter tyskerne havde lidt nederlag i 1. Verdenskrig var tyskerne på baggrund af Versaillestraktaten tvunget til at give befolkningen i dele af Slesvig adgang til at stemme om, hvorvidt de ønskede at være danske eller tyske. Denne afstemning ført til den grænsedragning, der er mellem Danmark og Tyskland den dag i dag. Genforeningen af Nordslesvig og Danmark blev fejret med en stor folkefest den 11. juli 1920, hvor selveste kong Christian X deltog. Under folkefesten fik kong Christian X overrakt et gammel Dannebrogsflag af fire unge piger, mens 50.000 danskere så på. Folkefesten fandt sted ved den tidligere tyske skanse 10, som efterfølgende fik navnet Kongeskansen. Skanseområdet blev sidenhen opkøbt ved hjælp af en folkeindsamling, og området blev overdraget til staten som ”Nationalparken Dybbøl Skanser” i 1924. 

Indlægs forfatter: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *